Okrasné dřeviny - diskuze
Dendrologie : Okrasné dřeviny - diskuze
O okrasných dřevinách, pěstování, dotazy a zkušenosti.
Logo serveru Hlavní stránka
Cryptomeria japonica ?
Zaslán uživatelem/kou: Blanka (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2007-09-12, 14:08

Máme na zahradě starý jehličnatý strom a přeme se o o jeho název.Podle fotografií bych řekla,že se jedná o Cryptomeria japonica,ale kdysi nějaký botanik jej označil jako cypřišek hrachonosný.Je to strom asi 7-8
m vysoký s korunou kuželovitého tvaru,přičemž dolní větve jsou asi 3m dlouhé.Má rezavě hnědou kůru,jehličí je poměrně husté na koncích větviček zelené se stříbrným nádechem,starší je pak rezavě hnědé a při větrném počasí a po zimě uschlé jehličí i s větvičkami opadává,takže hlavní staré větvě jsou holé.Ráda bych poslala fotky,jen co se mi podaří nějaké zajistit.

Re: Cryptomeria japonica ?
Zaslán uživatelem/kou: MaMbo (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2007-11-10, 11:41

pošlete fotku... Nevím odkud jste, ale mě Cryptomeria zmrzla... a 7-mi metrovou jsem ji v ČR jeste nevidel...

Zaslán uživatelem/kou: armavir (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2007-11-27, 14:51

Cryptomeria Japonica se podobá spíše jalovci než cypřišku, zaměnit se dá s velice podobným blahočetem (ten u nás venku neroste, ale možná ho máte doma v květináči),na zimu většina kultivarů kryptomérie více či méně zhnědne, navíc 7m strom je u nás vzácností (já ho viděl - skupinka stromů v soukromé zahradě na Karlštejnsku - a nařízkoval smiling smiley

Najděte si fotky stromů na '[images.google.cz]' a podle obrázků pak strom snadno určíte.

Zaslán uživatelem/kou: landart.czech (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2007-11-28, 11:48

Kryptomérie není zase až tak extrémně vzácná a choulostivá rostlina. Na plzeňsku jich několik znám: např. u hlavní silnice v Kralovicích, v okrese Plzeň - sever a tam není nijak zvlášť teplo a chráněné místo taky moc nemá. Josef.

Lituji, ale pouze registrovaní uživatelé mohou zasílat příspěvky do této sekce.
This forum powered by Phorum.