Okrasné dřeviny - diskuze
Dendrologie : Okrasné dřeviny - diskuze
O okrasných dřevinách, pěstování, dotazy a zkušenosti.
Logo serveru Hlavní stránka
javor dlanitoklaný
Zaslán uživatelem/kou: Alice (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2004-10-31, 09:08

Zajímalo by mne, jaké podzimní zbarvení má Acer palmatum ,Dissectum,(zelený v létě). Jaký jiný podobný javor (nízký, rozprostřený, v létě zelený) má žluté podzimní zbarvení? Díky za odpověď. Alice

Re: javor dlanitoklaný
Zaslán uživatelem/kou: mirek (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2004-10-31, 22:08

Ahoj Alice,
A.palmatum 'Dissectum' v létě zelené listy, na podzim zbarvuje do oranžovo červené.
(Dendrologie I., K. Heike)
Zpracovat vyčerpávající výčet nízkých, rozprostřených, zelenolistých javorů se žlutým podzimním zabarvením je práce na mnoho hodin, tak alespoň několik z nich:
A. palmatum 'Dissectum' (do 3 m), zelené až žlutozelené listy - podzim zlaté (pozor na množství prodávaných odchylek a plagiátů)
A. palm. 'Dissectum Flavescens' (do 5 m) podobný - podzim žlutooranžový) roste pomaleji)
A. palm. 'Orangeola' (do 2 m) z jara načervenalý, v létě zelený, na podzim žlutozelený.
A. palm. 'Orange Dream' (až 8 m ale pomalu) jaro žlutooranžový, léto žlutozelený, podzim žlutý.
A. palm. 'Tsumagaki' (2 m) listy žlutozelené s červenými okraji.
Dále javory do 5 m: A. x boscii, A. campestre 'Compactum', A. glabrum var. douglasii,
4 m: A. opalus var. microphyllus, 3 m: A. platanoides 'Pygmaeum'.

Víc času na vyhledávání bohužel při nejlepší vůli nevyšetřím. Zcela určitě existují ještě nějaké nejnovější kultivary, ale to by měl zodpovědět někdo kdo se zabývá prodejem, množením nebo navrhováním v praxi a přichází tak do styku s "žhavými" novinkami.
Mirek

Zaslán uživatelem/kou: Jiří Skořepa (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2004-11-01, 00:18

Snad bych připomněl ještě Acer shirasawanum, podle mne jeden z nejhezčích vůbec. Dorostlý má cca 8m ale dá se udržet zaštipováním letorostů nižší a kompaktnější.
Ještě k A.palmatum-nevím jestli jsem měl smůlu ale zdá se mi, že je dost citlivý na větší šok, před pár lety mi mladý stromek ve výborné kondici naráz odešel v létě po poškození krupobitím. Zamrzelo to.

Zaslán uživatelem/kou: Alice (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2004-11-01, 11:30

Mirku a Jiří, děkuji za vyčerpávající odpověďi. Z japonských javorů mám trochu strach, protože jsem se dočetla, že jsou náročnější na půdu (kyselejší) a namrzají. Proto bych radši A. palmatum. Na zahradě mám půdu spíš zásaditou.

exotické javory a slunce
Zaslán uživatelem/kou: slávek šafránek (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2004-11-20, 15:07

Pozor -

acer palmatum i shirasawanum nesnesou letní výheň - potřebují vyšší vzdušnou vlhkost než je v Čechách které neleží u moře.

Takže raději sázet do polostínu !!!
- také budu muset své javory přesadit protože v léte mají pravidelně popálené listy.

Dostatečně zalévaný záhon není nic platný - neutáhnou perspiraci (odpařování z listů)
- stejně v loňském krutém létě hynuly břízy i když rostly na břehu řeky a měly od kořenů vody dost.

Lituji, ale pouze registrovaní uživatelé mohou zasílat příspěvky do této sekce.
This forum powered by Phorum.